Bedrijfsvoering

Data en informatiemanagement

De gemeente Dordrecht opereert in een omgeving die snel verandert. De opgaven waaraan we werken veranderen en het aantal netwerken in de stad neemt toe. Om daarop te anticiperen en onze ambities te kunnen realiseren is de inzet van data en slimme ICT-oplossingen onvermijdelijk. Met de juiste informatie kunnen wij sneller, efficiënter en effectiever werken, reageren op interne en externe signalen en anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

We faciliteren deze inzet van data en ICT op alle werkterreinen van de gemeente. Dit doen we onder meer door te werken aan:

  • Een organisatie met een wendbare, actuele data en ICT-voorziening (maximaal digitaal).
  • Het stimuleren van het zo optimaal mogelijk gebruiken van die voorzieningen (kennis- en informatie delen en optimaal efficiënt (samen)werken).
  • Het faciliteren en inspireren van de organisatie bij nieuwe wensen en/of opgaven (speerpunten van college realiseren).
  • Het laten voldoen van onze oplossingen, processen en systemen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Wet Open Overheid (WOO) en de eisen op het terrein van informatiebeveiliging (betrouwbaar, open, transparant en veilig).

Smart Society
De laatste jaren is er, zowel binnen als buiten de gemeente, een toename waarneembaar van de behoefte aan veiliger en verantwoorder gebruik van goede data en de inzet van slimme technologie om maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Onder de noemer Smart Society willen we deze beweging maximaal gaan ondersteunen. Deze ondersteuning kent bestaat grofweg uit drie elementen:

  1. Basis op orde: hier werken we aan de door de benodigde randvoorwaarden op het gebied van data en digitalisering (data governance, mens & organisatie en technisch fundament) in te vullen. Om de kansen te kunnen verzilveren die het inzetten van data en technologie biedt moeten deze randvoorwaarden op orde zijn. Hierdoor realiseren we niet alleen oplossingen maar doen we dit op een verantwoorde, privacy bewuste en veilige wijze.
  2. Concrete data en IV-producten en diensten te realiseren: deze collegeperiode gaan we een start maken om ons ecosysteem (quadruple helix) op dit terrein op te bouwen. Met dit ecosysteem creëren we de basis om we met onze partners samen te gaan werken aan maatschappelijke opgaven, met data en digitalisering als enablers. Ook gaan we met hen projecten uitvoeren. Leidend bij de keuze van deze projecten is de te verwachten maatschappelijke meerwaarde.
  3. Participatie in bovenregionale netwerken: innoveren en het opdoen van kennis doe je je het slimst samen. Om deze reden participeren we onder de noemer Smart Society in een tweetal bovenregionale netwerken: G40 DEMS (Datagedreven EcoSysteem Mobiliteit en Smart City), waar een Digital Twin-oplossing deel van is, en de CityDeal Slim Maatwerk.

Voor 2023 betekent dit in het bijzonder dat we aan de slag gaan met:

Het invoeren van de nieuwe digitale werkruimte
Om beter, makkelijker én veiliger met elkaar en partners in de stad te kunnen te kunnen werken wordt een nieuwe digitale werkruimte ingevoerd en gaan we over het gebruik van MS 365. Hiermee bereiken we ook dat we overal, altijd en plaats onafhankelijk kunnen (samen)werken.

De overgang naar een Extern Rekencentrum
In 2023 willen we, conform de strategie van ICT Beweegt (voorheen ICT Verandert), de slag maken van traditionele (client/server) applicaties naar een zo flexibel mogelijk, SaaS-georiënteerd, landschap. Dit is een enorme en complexe transitie van ons applicatielandschap.

Een online participatieplatform implementeren
Een van de belangrijke politieke wensen is om nog meer samen met onze inwoners, onze bedrijven en onze instellingen te bouwen aan deze stad. Met behulp van informatietechnologie gaan we hieraan een bijdrage leveren door een online participatieplatform te implementeren.

Stimuleren verantwoord en veilig gebruik van ICT en Data
Als belangrijk onderdeel van het op orde brengen van onze basis zullen we in 2023 medewerkers en organisatieonderdelen nog beter bewust maken van de kansen en risico's van ICT/data, mede door inzet op informatiebeveiliging en privacy, door gerichte ondersteuning, trainingen en communicatie.

Integrale Samenwerking binnen Dordrecht
Het samenkomen van DIMB, OCD, GBD/GEO en SGD-Bedrijfsvoering binnen één Dordtse organisatie, biedt grote kansen. We willen inzetten op integrale samenwerking, waarmee we onze data dienstverlening, waaronder data-analyse, advies en het creëren en beschikbaar maken van dataproducten en -diensten, samen verder kunnen professionaliseren en hogere kwaliteit kunnen leveren. Niet alleen voor Dordrecht zelf, maar ook voor onze klanten.

Deze pagina is gebouwd op 10/11/2022 07:35:09 met de export van 10/11/2022 07:21:33