Doelstelling 1: (Burger)participatie stimuleren en ruimte geven aan initiatieven uit de samenleving.
Doelstelling 1: (Burger)participatie stimuleren en ruimte geven aan initiatieven uit de samenleving. We willen laten zien dat de overheid luistert en betrouwbaar is. Bestuurlijke keuzes leggen we goed uit. Zo voorkomen we dat kritische burgers afhaken. We willen ook ruimte geven aan initiatieven uit de samenleving en vinden gezamenlijk eigenaarschap - van gemeente, organisaties, inwoners - op maatschappelijke opgaven belangrijk.
We faciliteren en begeleiden initiatieven uit de samenleving.
Activiteit
Initiatiefnemers vinden relevante, actuele informatie op onze goed bijgehouden website Dordrecht.nl/Onze stad/Initiatieven. Bij een aanvraag vindt er een snelle koppeling plaats van de initiatiefnemers aan een ambtenaar die het proces begeleidt. Een initiatieventeam zorgt voor overzicht over complexe (maatschappelijke) initiatieven en vervult een makelaarsrol in het met elkaar verbinden van initiatieven.
We ontwikkelen een online participatieplatform en organiseren professionele online bijeenkomsten met inwoners.
Activiteit
In 2022 kiezen we een online platform waar inwoners terecht kunnen voor informatie over participatieprojecten. Inwoners kunnen in de verschillende fases van een project reageren en meepraten over het project. Naar verwachting gaat het platform in het eerste kwartaal van 2023 online. Tot die tijd werken we aan een plek binnen de organisatie, geschikte apparatuur, software en benodigde capaciteit om het online platform en de online bijeenkomsten te kunnen organiseren.
We werken aan een toolbox voor (burger)participatie met het oog op de Omgevingswet.
Activiteit
De toolbox bestaat uit een dynamische website die - samen met de Handreiking Participatiebeleid met het oog op de Omgevingswet - initiatiefnemers en aanvragers van een omgevingsvergunning moet stimuleren om participatie te organiseren. De toolbox is ook beschikbaar voor gemeentelijke initiatieven, projecten en omgevingsplannen en heeft dan als doel om zowel te inspireren als te komen tot betere participatie. Bezoekers van de toolbox vinden er voorbeelden van participatie instrumenten en ‘best practices’. In 2021 is een toolbox ontwikkeld en in 2022 is hiermee geoefend. Eind 2022 stellen we de toolbox online beschikbaar. Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet medio 2023 wordt de toolbox waar nodig verbeterd of uitgebreid.
We monitoren en evalueren het Beleidskader Participatie 1.0 in het kader van de Omgevingswet.
Activiteit
We vinden het belangrijk om het Participatiebeleid regelmatig te monitoren en evalueren. Dit leidt regelmatig tot actualisaties van het beleid en zogeheten buitenplanse activiteiten. De evaluatie van het Beleidskader vindt een jaar na de inwerkingtreding plaats. In 2023 gaan de Omgevingswet en het daarbij behorende Beleidskader in werking.
Deze pagina is gebouwd op 10/11/2022 07:35:09 met de export van 10/11/2022 07:21:33